Hoeveel mag je maximaal aan foliumzuur innemen per dag?

Je lichaam heeft foliumzuur nodig om te functioneren. Je behoefte aan foliumzuur kan veranderen. Als je zwanger bent bijvoorbeeld heb je meer foliumzuur nodig dan normaal. Maar hoeveel foliumzuur per dag innemen is goed voor je en heb je nodig?

Wat is foliumzuur precies?

Met foliumzuur bedoelen we eigenlijk vitamine B11. Deze vitamine heb je nodig voor de groei en goede werking van je lichaam. Ook ondersteunt het de aanmaak van rode en witte bloedcellen, maar ook is het vooral belangrijk bij de vroege ontwikkeling van je ongeboren baby. Het wordt dan ook aanbevolen om extra tot je te nemen wanneer je zwanger bent. 

Als je een tekort aan foliumzuur hebt, dan kan er bloedarmoede ontstaan. Gelukkig krijg je genoeg foliumzuur binnen via de voeding. Het komt van nature voor in groente, volkorenproducten, brood, zuivel en vlees. Hoeveel foliumzuur per dag innemen hangt dus af van je voeding. Zolang jij gevarieerd eet, zul je niet zo snel een tekort kunnen hebben. 

Tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap verandert je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Het speelt namelijk een belangrijke rol bij de ontwikkeling van je kindje. Het draagt bij aan de vorming van het zenuwstelsel en ook verkleint het de kans op een aangeboren afwijking zoals een open ruggetje. Het wordt daarom ook aanbevolen om extra supplementen te nemen wanneer je zwanger bent. 

Hoeveel foliumzuur per dag innemen als je zwanger bent is vastgesteld op 400 microgram. Dit kun je makkelijk tot je krijgen door het slikken en supplementen. Deze worden ook beter door het lichaam opgenomen en zal er voor zorgen dat jij geen tekort zal krijgen. 

Hoeveel foliumzuur per dag innemen is teveel?

De kans dat je te veel foliumzuur tot je neemt is klein. Het zit namelijk maar met zeer kleine doseringen in je voeding. Als je niet zwanger bent of zwanger probeert te raken, dan is er ook geen reden dat je extra supplementen zou moeten gebruiken. 

Je lichaam zal een kleine voorraad aan foliumzuur kunnen opslaan in het lichaam. Als je te veel foliumzuur tot je krijgt, zal dit geen gevolgen hebben voor je gezondheid. Wel kan een teveel aan foliumzuur het opsporen van een vitamine B12 tekort moeilijker maken. In dat geval kan het wel invloed op je gezondheid hebben, omdat een B12 tekort wel effect op je gezondheid kan hebben. Het wordt dan ook niet aangeraden om extra foliumzuur te nemen als dit niet specifiek door de dokter geadviseerd is. 

Tip: Davitamon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post CBD-olie gebruiken om beter te slapen. Kan dat?
Next post Hoe vind je de beste coach in Utrecht?