Duurzame en gezonde voedselkeuzes op vakantie

De zomer is weer in aantocht. Heb jij al een vakantie op de planning staan? Dan heb je een goed vooruitzicht. Een vakantie draait natuurlijk om ontspannen en genieten. Nieuwe ervaringen opdoen en lekker eten hoort er natuurlijk ook bij. Het kan echter lastig zijn om gezonde en duurzame voedselkeuzes te maken op vakantie. Dat komt omdat je je in een andere omgeving bevind en wordt blootgesteld aan nieuwe voedingsmiddelen en andere culturen. Daarom hebben wij een aantal tips voor je op een rij gezet. Zo kan je ook tijdens je vakantie gezonde en duurzame voedselkeuzes maken. 

#1 Smul van lokaal voedsel

Wil je bewuste eetkeuzes maken tijdens je vakantie? Probeer dan zeker eens lokale gerechten uit. Niet alleen kun je op deze manier nieuwe smaken ervaren. Het eten van lokaal voedsel is ook heel duurzaam. Dat komt omdat het minder energie en middelen kost om het te produceren en ook om het te transporteren. Bovendien draag je zo ook een steentje bij aan de lokale economie.

Verblijf je bijvoorbeeld in een agriturismo in Toscane? Bezoek dan eens een lokaal marktje om vers voedsel te kopen waarmee je zelf kunt gaan koken. Of vraag bij de eigenaar van je accommodatie om tips en aanbevelingen voor restaurants in de omgeving die lokaal voedsel serveren.

#2 Eet minder vlees en kies voor plantaardig

Ga je uit eten in een restaurant? Bekijk dan ook eens de vegetarische en plantaardige gerechten. Groenten, fruit, granen, peulvruchten en noten zijn allemaal geweldige opties, die rijk zijn aan goede voedingsstoffen en die weinig milieueffect hebben. Probeer bijvoorbeeld eens een lokale salade of een groenteschotel, of kies voor een vegan of vegetarisch gerecht. Zo kun je ook tijdens het uit eten gaan een bijdrage leveren op het gebied van duurzaamheid. 

#3 Vermijd grote fastfoodketens

Hoe verleidelijk het soms ook kan zijn… Vermijd fastfoodketens tijdens je vakantie. Deze ketens staan erom bekend dat ze ongezonde voedingsmiddelen serveren. Daarnaast zijn er veel meer opties op je vakantiebestemming. Zoek bijvoorbeeld een lokaal restaurantje uit met gezonde gerechten. In veel lokale cafés kun je ook de lekkerste streetfood gerechten uitproberen. Zo blijf je langer verzadigd en kun je ook eens wat nieuws proberen. 

#4 Wees matig met alcohol

Neem jij ook wel eens een wijntje of ander alcoholisch drankje tijdens het diner? Dat kan, maar wees matig met alcohol. Wil je een bewuste keuze maken tijdens je vakantie? Dan  doe je er verstandig aan om minder vaak en niet zo veel alcohol te drinken. Alcohol heeft namelijk een negatieve invloed op je gezondheid, maar ook op het milieu. En wil je toch een keer een alcoholisch drankje drinken? Kies dan voor een lokaal geproduceerd biertje of wijn uit de regio.

#5 Drink verstandig

Als het gaat om drinken, dan is water altijd de beste keuze om goed gehydrateerd te blijven. Hou jij van iets warms? Kies dan voor thee in plaats van koffie. Thee wordt vaker duurzaam geproduceerd en heeft minder verpakkingsmateriaal nodig dan koffie. En kun je echt niet opstaan zonder koffie? Bezoek dan een lokaal koffiehuis.

#6 Plan vooruit

Wil je gezonde en duurzame voedselkeuzes maken tijdens je vakantie? Dan is het essentieel om je goed voor te bereiden. Zo kun je bijvoorbeeld voordat je vertrekt, jezelf al verdiepen in restaurants met lokale gerechten en plantaardige opties. Kies voor een accommodatie met een keuken. Zo kun je zelf ook eens een maaltijd bereiden met verse producten van de markt. Ook qua accommodatie kan je een bewuste keuze maken door bijvoorbeeld te overnachten in een agriturismo in Italië. Slaap in een sfeervolle boerderij en geniet hier van lokale geproduceerde producten zoals honing, kaas, wijn en jam.

Tijdens je vakantie zijn er dus genoeg mogelijkheden om duurzame en gezonde voedselkeuzes te maken. Wij hopen je met deze blog genoeg tips te hebben gegeven. Veel vakantieplezier!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Omgaan met droge ogen, 4 tips
Next post Zonnebrandcrème voor droge huid, waar moet je op letten