De overgang, hoe lang kun je er last van hebben

De overgang is de periode die vrouwen meemaken voor en na de menopauze. In deze jaren zoekt het lichaam evenwicht door de balans van hormonen te herstellen. Tijdens de overgang maakt het lichaam van de vrouw een overgang van vruchtbaar naar niet vruchtbaar. De symptomen en ervaringen verschillen per vrouw. Er zijn een aantal klachten die op kunnen komen die als erg onprettig kunnen worden ervaren. Je wilt natuurlijk wel weten wat er op je staat te wachten. Hoelang duurt de overgang?

Hoelang duurt de overgang?

Bij de meeste vrouwen vindt de menopauze plaats tussen 40 jaar oud en 60 jaar oud. De gemiddelde leeftijd is 51 jaar. De lengte van de periode verschilt per persoon. Sommige mensen hebben helemaal geen last van vervelende symptomen. Andere ervaren de overgang als een belangrijke periode in het leven. Dit is vaak namelijk ook wanneer de kinderen zelfstandig worden, ouders meer zorg en aandacht nodig hebben en natuurlijk word je ook onvruchtbaar. Dit kan ook emotioneel veel gevolgen hebben.

Hoelang duurt de overgang dan? Dat verschilt dus per vrouw. Sommige vrouwen ervaren ernstige klachten voor een korte periode van tijd, en anderen hebben er een stuk meer last van. Over het algemeen kunnen de klachten 5 tot 10 jaar aanhouden, en in sommige gevallen ook langer. Vaak 5 jaar voor de laatste menstruatie, en 2 tot 3 jaar erna. 

De overgang is een natuurlijke periode en verschilt per vrouw. Sommige vrouwen hebben zo helemaal geen last van symptomen en merken maar voor een korte periode dat ze in de overgang zijn. Anderen ervaren vaak vervelende symptomen zoals opvliegers Er is dus geen concreet antwoord op de vraag hoelang duurt de overgang. Er zijn een aantal dingen die je kan doen om de symptomen te verlichten, maar het is niet mogelijk om de overgang en de klachten compleet tegen te gaan. Dit kan daarom aardig vervelend zijn, vooral als de periode langer duurt voor jou.

De klachten van de overgang verlichten

Opvliegers zijn de meest voorkomende klachten van de overgang. Dit zijn warmte aanvallen die komen omdat er minder oestrogeen in uw lichaam zit. Je krijgt het ineens heel warm en kan zelfs in zweet uitbreken. Deze aanvallen duren vaak tussen de 3 en 5 minuten, maar kunnen ook iets langer duren. Ook emotioneel kan het voor een aantal klachten veroorzaken. De overgang is echter heel natuurlijk.

Tip: Ymea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Wat moet je weten over kruiden thee?
Next post Voorkom een blessure tijdens het sporten